May 20, 2016

Radiourile AM/FM nu vor dispărea prea curând din maşini

Veşti bune pentru posturile de radio vin de la producătorii de maşini: se pare că, în ciuda tuturor tehnologiilor avansate care sunt acum disponibile în industria auto, clienţii încă cer, printre dotările maşinilor pe care le cumpără, şi să aibă radio Am/FM.

În prezent, computerele de bord au preluat controlul asupra motorului, înglobează sisteme GPS şi pe cele de siguranţă, precum şi elementele de „entertainment” din maşină. Nu mai există casetofoanele „vintage”, cu butoane şi casete, iar sistemele cu CD se spune că ar fi pe cale de dispariţie. E firesc, dacă ne gândim câte opţiuni şi aplicaţii interactive de muzică şi radio există, gata să se conecteze inclusiv în maşină.

Cu toate aceste modernizări, însă, ceva nu s-a schimbat: preferinţa oamenilor pentru radio. Numărul ascultătorilor fideli rămâne stabil, iar un studiu american arată că aceştia sunt mai numeroşi decât cei care au cont de Facebook (în SUA). Studiul, citat de Forbes, punctează că aproape 60% din populaţie ascultă zilnic radioul şi aproape 85% ascultă măcar o dată pe săptămână.

Motivele acestei „poveşti de dragoste”, cum o numeşte Forbes, sunt diferite. Unii ascultă radioul pentru că le place să audă muzică, alţii aşteaptă ştiri şi informaţii locale. Indiferent de motive, cei din industria radio pot sta liniştiţi: cel puţin în maşină, oamenii încă mai ascultă posturile de radio, iar acest „trend” nu pare că se va schimba în viitorul apropiat.